Podzimní nábory SK Hokejbal Letohrad

Podzimní nábory SK Hokejbal Letohrad

SK Hokejbal Letohrad je tradičním klubem, který se může chlubit dlouhodobou prací s mládeží. Plody této práce můžeme vidět jak v mládežnických kategoriích, tak i v mužské extralize. Za těmito úspěchy však stojí práce při každoročních náborech, které v Letohradě má na starosti Iva Janoušková. V letošním roce zorganizoval klub hned několik různých náborových akcí, jak už ve školních zařízení, tak i při charitativních akcích či sportovních dnech.

Jakým způsobem plánujete náborové akce? Máte zde zvolenou určitou strategii, na kterou se zaměřujete?

Strategie je taková, že děti musí hokejbal zažít. Takže se snažíme je dostat k nám na hřiště, aby si zkusili vystřelit, vést míček, atd… Účastníme se projektů svazu, v rámci projektu „Popadni hokejku a hraj hokejbal“ jsme na první školní den připravili balíčky s dárečky pro prvňáky s hokejbalovou tématikou, rozdali jsme takto 107 balíčků v pěti školách. Dvakrát do roka si zveme předškoláky z letohradských školek na sportovní dopoledne a snažíme se domlouvat aktivní náborové akce i pro prvňáky. V létě bychom pak chtěli obnovit i sportovní hokejbalový příměstský tábor pro děti předškolního věku, v minulých letech se nám nepodařilo naplnit minimální kapacitu, tak třeba v příštím roce tábor bude. 

Zapojujete se do rozvojových programů v rámci vaší obce či kraje? Popřípadě kde nalézáte tyto projekty?

Pravidelně se účastníme zářijové akce Běháme pro…, která je obdobou Běhu Terryho Foxe. Koná se v Letohradě na náměstí a my tu vždy postavíme nafukovací střelnici a snažíme se oslovit děti i jejich rodiče. Střelnice pak nechybí ani na červnových LetoHrátkách, které se konají v areálu mateřské školy a prezentují se tu téměř všechny letohradské spolky. A občas se stane, že nás sám někdo osloví, zda bychom se nechtěli připojit k akci, a to my většinou rádi.

Jak pravidelně a jaké aktivity vyvíjíte v těchto školních zařízení?

Dvakrát do roka si zveme předškoláky z letohradských školek na sportovní dopoledne, máme tu dvě státní a jednu soukromou a i v té se nám podařilo navázat spolupráci. Ve školách jsou nábory složitější, ale třeba teď v září nás kontaktovala paní ředitelka z nedaleké Nekoře, abychom se účastnili jejich Sportovního dne jako jedno ze tří stanovišť. A tomu my se rozhodně nebráníme. 

Jaký úspěch měly tyto nábory?

Na podzim jsme přivítali pět nováčků do minipřípravky a úspěchem pro nás je určitě i to, že jsme po třech letech na posledním turnaji minipřípravek ve Svítkově postavili dva týmy. 

Zpracováváte nějaké data z daných náborů? Máte určité místa či zaměření, kde je Váš nábor efektivnější? Popř. co Vám při náborech děti nejvíc pomáhá

Data nezpracováváme, ale každý nábor si jako organizátorka vyhodnotím a snažím se vychytat chyby. Víme, že je lepší, když je nás na místě víc, aspoň ve třech lidech, abychom mohli děti rozdělovat na menší skupiny. Určitě se osvědčily nábory na stanoviště, kde si děti zkusí ve skupinách různé úkoly. Například naposledy jsme udělali tři stanoviště – střelbu na brankáře, hru na malé hřiště a slalom s hodem míčků… Jsem ráda, že v Letohradě se můžeme spolehnout na pomoc kluků od starších žáků, kteří nám pravidelně chodí pomoci a dokážou být sami aktivní. A pokud náboru přeje počasí, je to třešnička na dortu. 

Napadá Vás, jakým způsobem by Vám mohl ČMSHb být více nápomocen?

My jako klub jsme s pomocí svazu spokojeni, vyhlášených projektů je víc než dost a díky tomu máme v klubu minimantinely, spoustu pomůcek a teď navíc nově žíněnky v klubových barvách, které nám jistě nábory na jaře trochu oživí. Nábory jsou o lidech – musí se to naplánovat, sehnat lidi, připravit program (a vždycky mít v záloze i variantu B pro případ špatného počasí) a hlavně tomu dát vlastní energii a přesvědčit děti, že hokejbal je fajn sport, který stojí za to jít hrát. 

Iva Janoušková