Jak se zrodil hokejbal v Liberci.

Jak se zrodil hokejbal v Liberci.

Jirka Dušek stojí za zrodem hokejbalového klubu v Liberci. Ten se rozrostl z malé skupinky nadšenců až po fungující oddíl, který zásobuje reprezentace mnohými talentovanými hráči. Přečtěte si o tom, jak se v Liberci s hokejbalem začínalo, jak klub dokázal získat zdroje na rekonstrukci hřiště nebo jaké projekty plánuje do budoucna.

Jak jste se vlastně k organizovanému hokejbalu dostal? 

Do Liberce jsem přišel za studii, která bohužel nedopadla. Každopádně Liberec jsem si zamiloval a zůstal tady. V Mostě jsem hrával hokej a posléze hokejbal za místní HC Nordics Most, tak jsem začal hledat stejné sportovní vyžití i v Liberci. Připojil jsem se k místní partě Azyl Vosy Liberec, tehdy jeden ze dvou týmů, který na Franťáku hrál. Řekli jsme si, že tomu musíme dát nějakou štábní kulturu, sháněli jsme nové hráče a začali místní ligu trošku organizovat. Otázka byla, jak to vše uchopit, abychom se rozvíjeli. Děti! No, a už to jelo. Založil se spolek, udělali jsme náborové akce, roznesli letáky a pomalu rozjížděli mládežnickou základnu. Takže vlastně jako slepý k houslím.

Kde vznikla myšlenka vytvořit mládežnický oddíl HBC Liberec a jak náročné byly začátky?

On nebyl ani moc čas na myšlenky. Kluci z okolí se přišli podívat na zápas a říkali, že by chtěli taky chodit hrát. Asi je jasné, že nepostavíte 40ti kilového kluka proti 100 kilovým mužům. Tak jsem jim nabídl, že s nimi nejdříve budu chodit odpoledne trénovat a až uznám, že na to mají, tak mohou začít. Až teď přišla myšlenka, co kdyby chtělo hrát více kluků a holek, jak to udělat, abychom je nalákali a co udělat proto, abychom mohli dětem nabídnout více než tréninky. Během jednoho roku se počty dětí hrajících hokejbal zvýšil z 0 na 30, to už je dobrý motor pro pokračování. Co se týče náročnosti začátku. Nikdy nic nejde samo, musíte za tím trochu jít, takové to je všude. Hřiště ve špatném stavu, nedostatek kapacit v tělocvičnách, málo tréninkových pomůcek, nedostatek trenérů a do toho je třeba se tomu věnovat i nad časový fond, který na to máte a mít chuť naučit se nové věci. Pokud bych to na začátku nevzal jako svůj projekt, jako svoje dítě, tak už by Lišky nebyly a hrálo by se na „Franťáku“ stylem rozhodíme hokejky a hrajeme. Tím se nechci chlubit, jen chci říct, že to hodně ztíží život.

Vaše členská základna se neustále zvedá. Jak pracujete na náborové činnosti a začíná se v Liberci dostávat hokejbal do povědomí?

Na začátku jsme zkoušeli, co nám vlastně zafunguje. Nyní nás již obyvatelé Liberce vedou v patrnost a mnoho dětí dokonce samo od sebe řekne, že chce zkusit hrát hokejbal. Náš rozvoj jde i vidět na místním každoročním veletrhu Sport Live. Když se podívám na fotku z prvního ročníku a na fotku z posledního, tak se usmívám. Je to i velká zásluha svazu, který klubům pomáhá s nábory a poskytne jim možnost zúčastnit se vyhlášených projektů (minimantinely, prezentační stan, popadni hokejku a hraj hokejbal, příměstské tábory, aj.), moc to pomáhá!
Co se týče tedy té náborové činnosti, je to hodně o počtu lidí, kteří jsou stejně nadšeni jako já. Pak je to také o čase, jelikož nikdo z nás ten hokejbal nedělá na HPP. Proto vše plánujeme na celý rok, snažíme se být připraveni. Děláme náborové akce ve školách (ukázky hokejbalu), děláme příměstské tábory, roznášíme letáky do škol, snažíme se být vidět. Chtěli bychom využít obchodních center, výlepových ploch v Liberci, více rozvinout školní kroužky. Plánujeme se více kamarádit s hokejisty a plánovat i společné akce.

Na jaře se bude na vašem hřišti v Liberci pokládat plastové hřiště. Řěkněte nám, jak celý proces zisku tohoto povrchu probíhal?

Je to tak a jsme za to rádi. V létě 2022 jsme konečně obměnili mantinely, ty naše původní již byly životu nebezpečné. Opět musíme poděkovat svazu, jelikož rozhodli, že sundané mantinely z Palmovky přijdou do Liberce! My už se nějakou dobu připravujeme na žádost o dotaci z NSA na rekonstrukci hřiště a chtěli bychom tomu dát úplně nový kabát! Věříme, že toto září budeme žádat. Každopádně se ihned po instalaci mantinelů naskytla příležitost. Odkoupit za velmi výhodnou cenu sundaný plast ze Slovenska.  Shodli jsme se, že to bude super a posune nás to zase o kus dál! Tak jsme do toho šli a tentokrát z vlastních zdrojů. My totiž na rekonstrukci hřiště udělali veřejnou sbírku. 
Peníze jsme získávali především aukcí sportovních artefaktů, které jsme dostali přímo od sportovců. Velkou zásluhu na zisku tolika peněz má Martin Smetaník, který spoustu sportovců oslovil! Dále jsme sehráli benefiční utkání s týmem Michala Bulíře. Díky tomuto utkání taky na účtu přistála nemalá částka. Rodiče a hráči viděli náš záměr, a tak sem tam někdo přispěl, za to také moc děkujeme! Poslední příspěvek do veřejné sbírky byl od společnosti CARGOSPRINT, která nám přispěla 50% z ceny plastu! Otec dívenky viděl rozdíl mezi naším povrchem a povrchem, kde jeho dcera hrála turnaj a rozhodl se pomoci. Sbírka slouží k rekonstrukci hřiště a hlavně z ní zaplatíme přípravu na zisk dotace! Sice to trvá, ale stále se posouváme. Takže teď je plast uskladněn u jednoho z tatínků v práci a na jaře se bude pokládat.

V červnu a červenci se v Liberci bude konat juniorský šampionát. Očekává se velká návštěvnost. Budete na šampionátu prezentovat i klub HBC Liberec, popřípadě jaké projekty byste zde chtěli zorganizovat?

Ano, na šampionátu budeme přítomni. Budeme zde mít stánek, klubové prezentační materiály a také bychom chtěli udělat nějaké soutěže a třeba hokejbalový turnaj mikropřípravek.Budeme zde mít dostatek dobrovolníků, kteří se budou dětem věnovat a vše jim vysvětlí a předvedou. Zatím nebudu říkat, že se na něj můžete těšit, ale mohl by na místě být i Liščí maskot. Ve vedru mu v kožíšku určitě bude příjemně :-). Moc se těšíme a budeme se snažit co nejvíce pomoci k propagaci MS, je to i v našem zájmu přeci.