Trenéři HBC Pardubice o náborové činnosti

Trenéři HBC Pardubice o náborové činnosti

Jedním z klubů, který se řadím k těm, které mají největší členskou základnu patří HBC Pardubice. V pardubických Polabinách vychovávají mládež od kategorie mikro přípravky, přes mladší žáky, dorost až po mužské soutěže. O tom jak tréninky a nábory v klubu probíhají nám prozradí v rozhovoru místní trenéři.

Jestli se nepletu vaše hráčská základna má zastoupení ve všech mládežnických kategoriích, proč tomu tak je? Máte nějaký speciální recept na to, jak v poměrně velkém městě přitáhnout a udržet tolik dětí u hokejbalu?

Jsme rádi, že máme zastoupení ve všech věkových kategoriích a totéž přejeme i všem ostatním klubům, je to důležité pro rozvoj hokejbalu jako celku. Jedná se o velmi vytrvalé a neustále aktivní činnosti náborového týmu. Dále nám fungují reference, jelikož děti přivedou do našeho klubu své kamarády, s kterými chtějí trávit čas. Díky nynější výborné partě trenérů u nejmenších kategoriích, chodí děti velice rádi a na společné tréninky se těší.

Minipřípravka HBC Pardubice na domácím turnaji (foto: Jana Nekolová)

Nábory jsou jedna z nejdůležitějších činností, účastníte se kroužkofestů nebo se Vám více osvědčily osobní návštěvy ve školkách a školách?

Více nových tváří nám přináší náborové akce přímo ve školkách a školách. Každý týden se snažíme navštívit 2-3 školky nebo družiny, kde máme pro děti připravené hry a soutěže. Hlavní náplní náborů je turnaj, kdy rozdělíme děti do věkově vyrovnaných týmů a ty pak mezi sebou soupeří. Rodiče často tyto akce také navštěvují a poté se ozývají se zájmem o přihlášení dítěte. Nejvíce se ale zaměřujeme na pořádání náborových akcí ve školkách, kde ještě děti nemají tolik koníčků, jako ve školách.

Většina klubů pracuje s mládeží z velké části hlavně v průběhu sezóny. Děláte aktivní nábory i teď v zimní přestávce?

Ne. Nábory pořádáme venku, proto jsme závislí na počasí. Teď v zimě je pro hru venku nepříznivé. Jsme ale v kontaktu s vedením škol a školek, plánujeme návštěvy hned ze začátku jara.

Jak u Vás probíhají tréninkové jednotky, např. kolikrát v týdnu trénujete? Musí být těžké při takovém množství kategorii najít prostor na hřišti. Scházíte se s dětmi i přes zimní období například v tělocvičně?

Přes toto období trénujeme 2 týdně a využíváme možnosti zimních turnajů, které probíhají ve formátu 3+1 a zlepšují tak individuální dovednosti hráčů. Naší obrovskou výhodou je, že můžeme přes zimu využívat nafukovací halu TCV v Polabinách, kde se pořádá řada turnajů a akcí pro děti. V tomto zázemí máme jedinečnou možnost i přes zimu pracovat s hokejkami a zlepšovat dovednosti všech hráčů, to je základ těchto mládežnických kategorií. Samozřejmě to prokládáme i zlepšováním fyzické kondice a to ve formě, která k daném věku patří.  Negativum tohoto zázemí je současný nárust cen energií, který se nám promítl do celkových nákladů klubu. Mládež je naše priorita, takže vedení klubu dělá vše proto, abychom tento prostor ufinancovali.

Mají nejmenší děti teď v zimní přestávce herní volno anebo se jim snažíte najít zábavu i přes zimu?

Volno u nás děti nemají, nejmenší děti stejně jako jejich starší kolegové využívají výše uvedenou halu v Polabinách. Pouze skladba tréninků je jiná a to vzhledem k mentálnímu nastavení dětí a jejich pozornosti. Cílem této kategorie je v dětech vzbudit radost z pohybu a udržet je u hokejbalu. V této kategorii nyní máme výbornou partu trenérů a rodičů, kteří jsou základem proto, aby se naše členská základna rozrůstala.

Přípravka HBC Pardubice - modrá po výhraném utkání (foto: Jana Nekolová)